Пърленки на скара


Време за приготвяне
75 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 500 г
    брашно
  • 300 г
    кисело мляко
  • 1 бр.
    яйце
  • 3 с. л.
    маслиново масло
  • 20 г
    жива мая
  • 1 с. л.
    сол
  • 1 ч. л.
    захар
  • 0.25 ч. л.
    сода за хляб
  • 50 г
    кашкавал
  • 50 г
    краве сирене

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Маята и захарта се разтварят в 100 мл хладка вода.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    В купа се слага брашното, прави се кладенче и се сипва киселото мляко. В него се поръсва содата. Когато шупне, се добавят яйцето, солта и маслиновото масло. Разбърква се леко и се слага маята. Отново се разбърква, докато брашното поеме останалите продукти.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Тестото се прехвърля върху плот и се меси, докато се получи средно меко тесто и не лепне по пръстите. Поставя се в купа, завива се с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си (за около 40 минути).
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    След това се разделя на 8 топки. Дъска и точилка се намазняват с маслиново масло и всяка топка се разточва леко.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    В средата се поръсва с настърганите сирене и кашкавал и краищата се завиват навътре. Отново се разточва за кратко и пърленките се слагат на скарата.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Пекат се от двете страни до зачервяване.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Докато са горещи, се намазват с масло и се поръсват със самардала и пресован чесън. Поднасят се веднага.

Подобни рецепти