Маята и захарта се разтварят в 100 мл хладка вода.
2
В купа се слага брашното, прави се кладенче и се сипва киселото мляко. В него се поръсва содата. Когато шупне, се добавят яйцето, солта и маслиновото масло. Разбърква се леко и се слага маята. Отново се разбърква, докато брашното поеме останалите продукти.
3
Тестото се прехвърля върху плот и се меси, докато се получи средно меко тесто и не лепне по пръстите. Поставя се в купа, завива се с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си (за около 40 минути).
4
След това се разделя на 8 топки. Дъска и точилка се намазняват с маслиново масло и всяка топка се разточва леко.
5
В средата се поръсва с настърганите сирене и кашкавал и краищата се завиват навътре. Отново се разточва за кратко и пърленките се слагат на скарата.
6
Пекат се от двете страни до зачервяване.
7
Докато са горещи, се намазват с масло и се поръсват със самардала и пресован чесън. Поднасят се веднага.
Съставки
Съставки за
Порции
500 г
брашно
300 г
кисело мляко
1 бр.
яйце
3 с. л.
маслиново масло
20 г
жива мая
1 с. л.
сол
1 ч. л.
захар
0.25 ч. л.
сода за хляб
50 г
кашкавал
50 г
краве сирене
Приготвяне
1
Маята и захарта се разтварят в 100 мл хладка вода.
2
В купа се слага брашното, прави се кладенче и се сипва киселото мляко. В него се поръсва содата. Когато шупне, се добавят яйцето, солта и маслиновото масло. Разбърква се леко и се слага маята. Отново се разбърква, докато брашното поеме останалите продукти.
3
Тестото се прехвърля върху плот и се меси, докато се получи средно меко тесто и не лепне по пръстите. Поставя се в купа, завива се с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си (за около 40 минути).
4
След това се разделя на 8 топки. Дъска и точилка се намазняват с маслиново масло и всяка топка се разточва леко.
5
В средата се поръсва с настърганите сирене и кашкавал и краищата се завиват навътре. Отново се разточва за кратко и пърленките се слагат на скарата.
6
Пекат се от двете страни до зачервяване.
7
Докато са горещи, се намазват с масло и се поръсват със самардала и пресован чесън. Поднасят се веднага.