Оризов пай


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 200 г
    ориз
  • 150 г
    пресен лук
  • 350 г
    свежо козе сирене
  • 3 бр.
    яйца
  • 2 с. л.
    маслиново масло
  • 1 с. л.
    каперси
  • 1 с. л.
    настъргана лимонова кора
  • 2 ч. л.
    сол

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Оризът се сварява в подсолена вода, след което се отцежда и се изплаква под силна струя студена вода, за да се охлади.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът се реже на кръгчета и се запържва за кратко в загрятото маслиново масло до омекване.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    В подходяща купа се слагат сиренето, яйцата, настърганата лимонова кора, черният пипер и 1 ч. л. сол, и всичко се пасира с блендер, до получаване на гладка смес.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    В подходящ съд се слагат свареният ориз, запърженият зелен лук, сместа със сирене и нарязаните каперси, и всичко се разбърква добре до хомогенизиране.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Дъното на форма за торта се покрива с хартия за печене и се намазва с масло. Сготвеният ориз се сипва във формата и се притиска. Оризовият пай се пече 30–35 минути в загрята на 190°С фурна или докато се зачерви.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Готовото ястие се оставя да почине около 10 минути, след което се нарязва и се сервира.

Подобни рецепти