Лучена супа


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Супи
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

500 г
лук
40 г
краве масло
45 мл
маслиново масло
3 скилидки
чесън
0.25 ч. л.
кафява захар
150 мл
бяло вино
1 л
месен бульон
4 бр.
филии хляб за тостер
150 г
сирене „Грюер“

Приготвяне

1
Кравето и 30 мл от маслиновото масло се загряват. Лукът се реже на ивици и се запържва за кратко, овкусява се със сол и захар, след което се сотира на слаб огън за 30–40 минути, докато се карамелизира напълно (до кафяво).
2
Когато лукът е готов, се прибавят 2 скилидки ситно нарязан чесън и сместа се готви за кратко, докато чесънът омекне.
3
Сипва се виното и след като алкохолът се изпари, се налива бульонът. Подправя се със сол, пипер и мащерка и супата се готви на слаб огън около 50 минути.
4
Хлябът се натрива с останалата скилидка, полива се с останалото маслиново масло и се запича. Супата се сипва в керамични или огнеупорни купи, отгоре се поставя една препечена филийка, а върху нея нарязаното сирене. Ястието се запича на най-горно ниво на фурната, докато се разтопи сиренето. Сервира се веднага. Вместо хляб, можете да използвате багети.

Подобни рецепти