Лимец с коприва, моркови и праз лук


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 150 г
    лимец
  • 150 г
    коприва
  • 150 г
    праз
  • 2 бр.
    моркови
  • 2 скилидки
    чесън
  • 50 мл
    животинска сметана
  • 2 с. л.
    наситнен див лук
  • 40 г
    краве масло
  • 2 стръка
    мащерка

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Лимецът се слага в тенджера, налива се вода, колкото да го покрие, и след като кипне, се вари непокрит до омекване – около 30 минути. После се отцежда и се охлажда.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Морковите се почистват и се сваряват в подсолена вода. Нарязват се на малки парчета.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Копривата се бланшира в подсолена вода за 2 минути, после се изплаква със студена вода.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Маслото се загрява и в него се задушава нарязаният праз, докато омекне. Добавят се смачканият чесън, наситнената мащерка, сметаната, лимецът и морковите, и се разбърква за кратко.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Овкусява се със сол и черен пипер и се слага нарязаната коприва. Гарнира се с дивия лук и се поднася.

Подобни рецепти