Лимецът се слага в тенджера, налива се вода, колкото да го покрие, и след като кипне, се вари непокрит до омекване – около 30 минути. После се отцежда и се охлажда.
2
Морковите се почистват и се сваряват в подсолена вода. Нарязват се на малки парчета.
3
Копривата се бланшира в подсолена вода за 2 минути, после се изплаква със студена вода.
4
Маслото се загрява и в него се задушава нарязаният праз, докато омекне. Добавят се смачканият чесън, наситнената мащерка, сметаната, лимецът и морковите, и се разбърква за кратко.
5
Овкусява се със сол и черен пипер и се слага нарязаната коприва. Гарнира се с дивия лук и се поднася.
Съставки
Съставки за
Порции
150 г
лимец
150 г
коприва
150 г
праз
2 бр.
моркови
2 скилидки
чесън
50 мл
животинска сметана
2 с. л.
наситнен див лук
40 г
краве масло
2 стръка
мащерка
Приготвяне
1
Лимецът се слага в тенджера, налива се вода, колкото да го покрие, и след като кипне, се вари непокрит до омекване – около 30 минути. После се отцежда и се охлажда.
2
Морковите се почистват и се сваряват в подсолена вода. Нарязват се на малки парчета.
3
Копривата се бланшира в подсолена вода за 2 минути, после се изплаква със студена вода.
4
Маслото се загрява и в него се задушава нарязаният праз, докато омекне. Добавят се смачканият чесън, наситнената мащерка, сметаната, лимецът и морковите, и се разбърква за кратко.
5
Овкусява се със сол и черен пипер и се слага нарязаната коприва. Гарнира се с дивия лук и се поднася.