Гаспачо


Време за приготвяне
20 мин
Трудност

категория
  • Супи
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
домати
80 г
лук
150 г
краставици
2 стръка
селъри
2 бр.
червени чушки
400 мл
доматено пюре
2 скилидки
чесън
1 бр.
люта чушка
1 с.л.
сок от лайм
1 с.л.
балсамов оцет
1 с.л.
сос „Уорчестър”
1 с.л.
наситнен босилек

Приготвяне

1
Доматите се потапят в съд с вряща вода за 15–20 секунди. Изваждат се и се охлаждат за кратко под течаща студена вода. След това се обелват, почистват се от семките и се нарязват на малки кубчета. Краставиците се обелват, почистват се от семките и се слагат във висок съд.
2
Прибавят се почистените червени чушки, нарязаното селъри, лукът, чесънът, лютата чушка, маслиновото масло, сокът от лайм, балсамовият оцет, сосът „Уорчестър ” и доматеното пюре. Съставките се пасират добре.
3
Добавят се нарязаните домати, босилекът и ако е необходимо сол и черен пипер. Разбърква се, покрива се с капак и се прибира в хладилник поне за 1 час.
4
Супата се сервира студена с леко препечен хляб. За подсилване на вкуса към супата можете да прибавите 50–100 г корен от целина, преди да сте я пасирали.

Подобни рецепти