Вегетариански бургер


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Бургери, сандвичи и брускети
  • Вегетариански ястия
  • Закуска

Съставки

Съставки за
 
Порции

4 бр.
кръгли пълнозърнести питки
250 г
киноа
40 г
просо
40 г
ечемик
1 бр.
авокадо
50 г
салатен микс
2 ч.л.
нишесте
1 с.л.
таханова паста
1 ч.л.
настърган джинджифил
1 ч.л.
наситнен магданоз
3 с.л.
маслиново масло
3 с.л.
сок от лайм
1 ч.л.
настъргана кора от лайм
50 г
галета
1 бр.
манго
1 с.л.
мед
0.5 ч.л.
едро смляна люта чушка
2 с.л.
наситнен лук

Приготвяне

1
Киноата, просото и ечемикът се сваряват поотделно в подсолена вряща вода, след което се измиват, подсушават се и се охлаждат.
2
Поставят се в подходящ съд, прибавят се джинджифилът, кората от лайм, магданозът, тахановата паста, 1 с. л. от сока от лайм, сол и черен пипер.
3
Разбърква се добре с ръка, слага се нишестето и се разбърква отново. От сместа се оформят 4 бургера, които се овалват от всички страни в галета. Бургерите се пържат в силно сгорещеното маслиново масло от двете страни, докато придобият приятен златист цвят. Изваждат се от тигана, оставят се настрана и се държат топли.
4
Мангото се почиства, обелва се, реже се на кубчета и се поставя във висок съд. Прибавят се наситненият лук, сухата люта чушка, медът, 1 с.л. сок от лайм, сол и черен пипер навкус и се пасира до получаването на гладка смес.
5
Авокадото се обелва, почиства се, нарязва се на кубчета и се поръсва с останалия сок от лайм.
6
Питките се разрязват и салатата се подрежда върху долната половина. Върху нея се поставят бургерите, следва нарязаното авокадо и се завършва със соса от манго. Покрива се с другата половина на питката и се сервира.

Подобни рецепти