Спаначен пай


Време за приготвяне
75 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Закуска

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 кг
    листа от пресен спанак
  • 100 г
    прясно сирене (рикота)
  • 100 г
    сирене „Фета“
  • 2 бр.
    яйца
  • 1 глава
    лук
  • 8 бр.
    кори за баница
  • 0.5 ч. л.
    сол
  • 0.35 ч. л.
    настъргано индийско орехче
  • 100 мл
    маслиново масло
  • 2 скилидки
    чесън

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът се наситнява и се сотира в 2 с. л. маслиновото масло, докато стане златист. Добавя се смачканият чесън и съдът се сваля от котлона.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    В купа се смесват прясното сирене, натрошената фета, разбитите яйца, солта, пиперът и индийското орехче. Разбърква се добре.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Спанакът се накъсва, посолява се леко и се изцежда добре с ръце. Слага се в сместа със сиренето, заедно със сотираните лук и чесън, и се разбърква.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Една от корите се разстила, намазва се с маслиново масло и се покрива с друга кора. Това се повтаря, докато корите станат 4.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Преместват се в кръгла тава с диаметър 26 см, така че краищата да висят отстрани на съда. Изсипва се плънката и се заглажда с шпатула.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Останалите кори се подреждат както предходните и с тях се покрива плънката. Краищата се сгъват отгоре и се притискат добре, за да не изтече вътрешността.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Намазва се с останалото маслиново масло и паят се пече за 45 минути в загрята на 180ºC фурна, докато стане златист. Охлажда се за 5 минути, нарязва се и се поднася веднага.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Може да направите този пай в правоъгълна тава (35х20 см) и да нарежете на квадратни парчета.

Подобни рецепти