Ризото с морски дарове


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

300 г
ориз (арборио или карнароли)
150 г
опашки от скариди
200 г
рибно филе
200 г
миди с черупки
30 г
краве масло
140 г
лук
200 мл
пенливо вино
1 с. л.
кориандър
75 мл
маслиново масло
0.5 с. л.
куркума
1 бр.
кубче зеленчуков бульон
25 г
настъргано сирене „Грана падано”

Приготвяне

1
Скаридите заедно с нарязаното на три или четири рибно филе се запържват за кратко в 3 с. л. маслиново масло. Прибавят се щипка сол и черен пипер, и се оставят настрана.
2
Мидите се почистват и се измиват много добре.
3
Зеленчуковият бульон се слага в 1 л вряща вода и се оставя да къкри на огъня няколко минути.
4
В широк съд се слага останалото маслиново масло и в него се запържва ситно нарязаният лук, до златисто. Прибавят се оризът и мидите, и се готви, докато оризът стане прозрачен и черупките се отворят.
5
Налива се пенливото вино и се оставя да къкри леко, докато оризът поеме течността. Прибавят се куркумата, солта, пиперът и около 250 мл от зеленчуковия бульон. Готви се, докато оризът поеме течността, като от време на време се разбърква. Процедурата се повтаря три пъти, докато свърши бульонът. След като се прибави последният бульон, ястието се готви около една минута и се дърпа от огъня. Прибавя се маслото и ако е необходимо, се слага сол и черен пипер.
6
Ястието се поръсва с кориандъра и сирене „Грана Падано”. Отгоре се подреждат изпържените скариди и рибни филета и ястието се сервира веднага.

Подобни рецепти