Пица от сладки картофи с лук, гъби и моцарела


приготвяне
-1 мин
Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб
  • Основни ястия
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 500 г
    сладки картофи
  • 2 скилидки
    чесън
  • 10 г
    семена от чиа
  • 180 г
    овесени ядки
  • 30 г
    овесено брашно
  • 20 г
    бадемово брашно
  • 10 мл
    маслиново масло
  • 10 мл
    ябълков оцет
  • 60 г
    червени чушки
  • 200 г
    домати
  • 60 г
    гъби
  • 0.5 глава
    лук
  • 250 г
    сирене „Моцарела“
  • 6 г
    рукола

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Чиата се смесва с 1 с. л. вода, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да престои в хладилник за 1 нощ.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Картофите се измиват, подсушават се и се набождат с вилица на няколко места. Пекат се в тава с пергаментова хартия за 45 минути в загрята на 200 °С фурна. Охлаждат се и се обелват. Смилат се в блендер заедно с чесъна.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Набъбналата чия се смесва с овесените ядки, двата вида брашно, маслиновото масло и ябълковия оцет, подправя се със сол, босилек и риган и се разбърква добре. Слагат се картофите и се разбърква хубаво.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Тава, покрита с пергаментова хартия, се намазва с маслиново масло, слага се картофеното тесто, оформя се, заравнява се и се пече 30 минути в загрята на 160 °С фурна. После температурата се намалява на 120 °С и се пече още 10 минути.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Доматите, гъбите, чушките и лукът се нарязват на филийики и се подреждат върху готовото тесто. Завършва се с накъсана моцарела и пицата се пече в горната част на фурната за 2–3 минути. Отгоре се разпределя рукола по желание и се поднася веднага.

Подобни рецепти