Пикантни банички


Време за приготвяне
150 мин
Трудност

категория
  • Закуска

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 475 г
    брашно
  • 1 ч.л.
    сол
  • 75 мл
    маслиново масло „Екстра върджин“
  • 225 мл
    вода
  • 1 кг
    картофи
  • 200 г
    пресен спанак
  • 1 щипка
    индийско орехче
  • 1 връзка
    пресен лук
  • 2 скилидки
    чесън
  • 2 бр.
    люти чушки „Пеперончино“
  • 2 с.л.
    маслиново масло
  • 0.5 ч.л.
    бакпулвер

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    От 225 от брашното, бакпулвера, солта, маслиновото масло и 75 мл вода се замесва меко зехтиново тесто.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    От останалите 250 г брашно, солта и 250 мл вода се замесва обикновено гладко тесто. Двете теста се покриват с фолио за свежо съхранение и се оставят да починат 30 минути.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Разточват се върху набрашнен плот в кръгла форма с дебелина 1 см, като зехтиновото тесто трябва да е с по-малък диаметър и то се слага върху обикновеното тесто.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Краищата на тестото се завиват към средата, като леко се застъпват (отдясно, отляво, отгоре и отдолу). Разточва се, за да се получи правоъгълник с дебелина 1 см.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Двете къси страни се прегъват навътре – до средата. Сгъва се на две от дясно наляво и се прибира в хладилник за 30 минути.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Разточва се на правоъгълник върху набрашнен плот и се завърта на 90 градуса, обратно на часовниковата стрелка. Отново се прегъват двете къси страни към средата, а после се сгъва от дясно наляво.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Прибира се в хладилник за 30 минути, и така общо 3 пъти.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Картофите за плънката се обелват, сваряват се и се намачкват с вилица. Към тях се добавят наситненият лук и смачканият на паста чесън и се овкусява със сол, черен пипер, индийско орехче и стритите люти чушки.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Спанакът се попарва за кратко в гореща вода, отцежда се и се добавя към картофената смес. Полива се с маслиново масло и се разбърква.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Тестото се разточва тънко и с помощта на ринг се изрязват кръгчета. Ако е необходимо, се разточват и те. Във всяко кръгче се слага от плънката. Прегъва се и краищата се притискат с пръсти.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Баничките се пекат за 30 минути в загрята на 190°С фурна. От това количество излизат около 20 броя.

Подобни рецепти