
Лучена супа с кисело зеле
Време за приготвяне
60 мин
Трудност
категория
- Рецептите на chef Ангелов
- Супи
Съставки
Съставки за
Порции
200 г
лук
200 г
червен лук
200 г
бял лук
200 г
праз
50 г
шалот
4 скилидки
чесън
400 г
кисело зеле
50 г
краве масло
80 мл
маслиново масло
200 мл
зелев сок
50 мл
коняк
2 бр.
сушени чушки
1.2 л
телешки бульон
1 ч.л.
лют червен пипер
1 бр.
дафинов лист
3 бр.
бахар на зърна
3 стръка
мащерка
4 бр.
черен пипер
50 г
целина
50 г
морков
50 г
праз
1 лист
бутертесто
1 бр.
жълтък
100 г
кашкавал
1 ч.л.
червен пипер
0.25 връзка
магданоз
Приготвяне
1
Лукът се нарязва на полумесеци, празът и шалотът - на шайби, а наситненият чесън и зелето - на тънко. Запържват се в маслиновото и краве масло до златисто. Налива се конякът и се фламбира.
2
Сипват се телешкият бульон, зелевият сок, нарязаните сушени чушки, лютият червен пипер и подправките за букет „Гарни“ - дафинов лист, бахар, мащерка, дръжки от магданоз, зърна черен пипер, целина, морков, праз. Оставя се да къкри около 30 минути. Супата се посолява и се разпределя в огнеупорни купички.
3
Бутертестото се разточва и от него се изрязват кръгове с диаметър малко по-голям от този на купичките. Намазват се с разбития жълтък и купичките се покриват с тях – с намазаната страна надолу, за да се залепят. Отгоре също се мажат с жълтъци.
4
Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – 10 минути. Изваждат се, поръсват се с настъргания кашкавал, червения пипер и магданоза и се запичат за още 5 минути, докато кашкавалът добие златист вид. Сервира се веднага.