Лучена супа с кисело зеле


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Супи

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 200 г
    лук
  • 200 г
    червен лук
  • 200 г
    бял лук
  • 200 г
    праз
  • 50 г
    шалот
  • 4 скилидки
    чесън
  • 400 г
    кисело зеле
  • 50 г
    краве масло
  • 80 мл
    маслиново масло
  • 200 мл
    зелев сок
  • 50 мл
    коняк
  • 2 бр.
    сушени чушки
  • 1.2 л
    телешки бульон
  • 1 ч.л.
    лют червен пипер
  • 1 бр.
    дафинов лист
  • 3 бр.
    бахар на зърна
  • 3 стръка
    мащерка
  • 4 бр.
    черен пипер
  • 50 г
    целина
  • 50 г
    морков
  • 50 г
    праз
  • 1 лист
    бутертесто
  • 1 бр.
    жълтък
  • 100 г
    кашкавал
  • 1 ч.л.
    червен пипер
  • 0.25 връзка
    магданоз

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът се нарязва на полумесеци, празът и шалотът - на шайби, а наситненият чесън и зелето -  на тънко. Запържват се в маслиновото и краве масло до златисто. Налива се конякът и се фламбира.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Сипват се телешкият бульон, зелевият сок, нарязаните сушени чушки, лютият червен пипер и подправките за букет „Гарни“ - дафинов лист, бахар, мащерка, дръжки от магданоз, зърна черен пипер, целина, морков, праз. Оставя се  да къкри около 30 минути. Супата се посолява и се разпределя в огнеупорни купички. 
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Бутертестото се разточва и от него се изрязват кръгове с диаметър малко по-голям от този на купичките. Намазват се с разбития жълтък и купичките се покриват с тях – с намазаната страна надолу, за да се залепят. Отгоре също се мажат с жълтъци.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – 10 минути. Изваждат се, поръсват се с настъргания кашкавал, червения пипер и магданоза и се запичат за още 5 минути, докато кашкавалът добие златист вид. Сервира се веднага. 

Подобни рецепти