Зелник


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
брашно
300 г
кисело зеле
200 г
булгур
400 мл
зелев сок
150 мл
олио
8 стръка
праз
2 с. л.
винен оцет
1 ч. л.
сух джоджен
1 ч. л.
червен пипер

Приготвяне

1
Брашното се разбърква с щипка сол, наливат се оцетът и вода, колкото поеме (около 500 мл). Замесва се меко и еластично тесто. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да почине за 30 минути.
2
Празът и зелето се нарязват наситно и се запържват в 30 мл олио.
3
Прибавя се булгурът и се наливат зелевият сок и 400 мл вода. Подправя се с червения пипер и джоджена. Готви се, докато булгурът поеме течността.
4
Тестото се разделя на две големи и пет по-малки топки. Върху набрашнен плот се разточва една по-дебела кора и се слага в намазана с олио тава. Запича се за 7–10 минути в загрята на 200°С фурна с вентилатор.
5
Разточват се и петте тънки кори и последователно се изпичат в тава на същата температура за 7–10 минути. Тънките кори се натрошават и се смесват с плънката. Налива се и 100 мл олио и се разбърква.
6
Плънката се разпределя върху дебелата кора в тавата. Покрива се с втората дебела кора.
7
Зелникът се пече в загрята на 180°С фурна с вентилатор до готовност – около 20 минути. Намазва се с олио и се покрива с кърпа за десетина минути.
8
След това се нарязва и се сервира.

Подобни рецепти