Зеленчуков гратен


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 800 г
    картофи
  • 500 г
    тиквички
  • 100 г
    лук
  • 150 г
    настърган твърд кашкавал
  • 200 мл
    готварска сметана
  • 1 бр.
    яйце
  • 5 с. л.
    олио
  • 1 ч. л.
    чесън на прах
  • 0.25 ч. л.
    настъргано индийско орехче

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Тиквичките се нарязват, посоляват се и се оставят да се отцедят.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Картофите се сваряват в подсолена вода, докато омекнат, после се обелват и се нарязват на тънки резени.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът се наситнява и се сотира в олиото, докато стане златист.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Прехвърля се в намазан с олио огнеупорен съд за готвене (30х18 см). Покрива се с половината картофи и половината тиквички. Поръсва се половината кашкавал и се слагат останалите зеленчуци. Разпределя се останалият кашкавал.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Сметаната се разбива с яйцето и се овкусява с индийското орехче, чесъна, сол и черен пипер.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Ястието се залива и се пече в загрята на 200ºC фурна за 25–30 минути. Сервира се топло, гарнирано с маруля.

Подобни рецепти