Тиквичките се нарязват, посоляват се и се оставят да се отцедят.
2
Картофите се сваряват в подсолена вода, докато омекнат, после се обелват и се нарязват на тънки резени.
3
Лукът се наситнява и се сотира в олиото, докато стане златист.
4
Прехвърля се в намазан с олио огнеупорен съд за готвене (30х18 см). Покрива се с половината картофи и половината тиквички. Поръсва се половината кашкавал и се слагат останалите зеленчуци. Разпределя се останалият кашкавал.
5
Сметаната се разбива с яйцето и се овкусява с индийското орехче, чесъна, сол и черен пипер.
6
Ястието се залива и се пече в загрята на 200ºC фурна за 25–30 минути. Сервира се топло, гарнирано с маруля.
Съставки
Съставки за
Порции
800 г
картофи
500 г
тиквички
100 г
лук
150 г
настърган твърд кашкавал
200 мл
готварска сметана
1 бр.
яйце
5 с. л.
олио
1 ч. л.
чесън на прах
0.25 ч. л.
настъргано индийско орехче
Приготвяне
1
Тиквичките се нарязват, посоляват се и се оставят да се отцедят.
2
Картофите се сваряват в подсолена вода, докато омекнат, после се обелват и се нарязват на тънки резени.
3
Лукът се наситнява и се сотира в олиото, докато стане златист.
4
Прехвърля се в намазан с олио огнеупорен съд за готвене (30х18 см). Покрива се с половината картофи и половината тиквички. Поръсва се половината кашкавал и се слагат останалите зеленчуци. Разпределя се останалият кашкавал.
5
Сметаната се разбива с яйцето и се овкусява с индийското орехче, чесъна, сол и черен пипер.
6
Ястието се залива и се пече в загрята на 200ºC фурна за 25–30 минути. Сервира се топло, гарнирано с маруля.