Зеленчуков гратен със сирене "Чедър"


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 300 г
    глава целина
  • 300 г
    моркови
  • 300 г
    замразен грах
  • 1 бр.
    пащърнак
  • 2 бр.
    средно големи картофи
  • 1 скилидка
    чесън
  • 1 глава
    лук
  • 100 г
    сирене „Чедър“
  • 400 мл
    прясно мляко
  • 100 г
    краве масло
  • 2 с.л.
    брашно
  • 1 ч.л.
    риган

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Целината, морковите, картофите и пащърнакът се обелват. Целината се нарязва на тънки полумесеци, картофите на кръгчета, а пащърнакът и морковите на тънки шайби, по диагонал.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Зеленчуците се бланшират в кипяща подсолена вода, докато омекнат леко, после се отцеждат хубаво и се шокират в леденостудена вода. Поставят се в намазана с 40 г масло тава, прибавя се грахът и се овкусява с риган, сол и черен пипер.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    В останалото масло се запържват нарязаните на ситно лук и чесън. Прибавя се брашното, разбърква се, налива се затопленото мляко и се оставя да се сгъсти леко. Сосът се сваля от огъня и се овкусява със сол и черен пипер. Поръсва се настърганото сирене „Чедър”.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Зеленчуците се заливат с готовия сос и се пекат в загрята на 190°С фурна за около 20 минути – до златисто.

Подобни рецепти