Зеленчуков гратен със сирене "Чедър"


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

300 г
глава целина
300 г
моркови
300 г
замразен грах
1 бр.
пащърнак
2 бр.
средно големи картофи
1 скилидка
чесън
1 глава
лук
100 г
сирене „Чедър“
400 мл
прясно мляко
100 г
краве масло
2 с.л.
брашно
1 ч.л.
риган

Приготвяне

1
Целината, морковите, картофите и пащърнакът се обелват. Целината се нарязва на тънки полумесеци, картофите на кръгчета, а пащърнакът и морковите на тънки шайби, по диагонал.
2
Зеленчуците се бланшират в кипяща подсолена вода, докато омекнат леко, после се отцеждат хубаво и се шокират в леденостудена вода. Поставят се в намазана с 40 г масло тава, прибавя се грахът и се овкусява с риган, сол и черен пипер.
3
В останалото масло се запържват нарязаните на ситно лук и чесън. Прибавя се брашното, разбърква се, налива се затопленото мляко и се оставя да се сгъсти леко. Сосът се сваля от огъня и се овкусява със сол и черен пипер. Поръсва се настърганото сирене „Чедър”.
4
Зеленчуците се заливат с готовия сос и се пекат в загрята на 190°С фурна за около 20 минути – до златисто.

Подобни рецепти