Картофите се обелват, режат се на кръгчета и се сваряват в подсолена вода.
2
Спанакът се бланшира 1 минута, охлажда се и се нарязва на едро. Брашното се запържва до златисто в 60 г масло и към него се прибавя ситно нарязаният чесън. Веднага щом чесънът стане прозрачен, се налива млякото при непрекъснато бъркане.
3
Сместа се готви на слаб огън около 10 минути, докато започне да се сгъстява, след което се сипва готварската сметана. Съдът се дърпа от огъня и се слага спанакът. Овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да се охлади. После се прибавят разбитите яйца.
4
С останалото масло се намазва съд за печене. Подрежда се пласт картофи, следва спаначена смес и така – докато се изчерпат продуктите, като се завършва със спаначена смес. Ястието се пече в загрята на 180°С фурна 20–25 минути. Поднася се топло.
Съставки
Съставки за
Порции
800 г
картофи
399 г
пресен спанак
3 скилидки
чесън
90 г
краве масло
60 г
брашно
200 мл
прясно мляко
200 мл
готварска сметана
2 бр.
яйца
Приготвяне
1
Картофите се обелват, режат се на кръгчета и се сваряват в подсолена вода.
2
Спанакът се бланшира 1 минута, охлажда се и се нарязва на едро. Брашното се запържва до златисто в 60 г масло и към него се прибавя ситно нарязаният чесън. Веднага щом чесънът стане прозрачен, се налива млякото при непрекъснато бъркане.
3
Сместа се готви на слаб огън около 10 минути, докато започне да се сгъстява, след което се сипва готварската сметана. Съдът се дърпа от огъня и се слага спанакът. Овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да се охлади. После се прибавят разбитите яйца.
4
С останалото масло се намазва съд за печене. Подрежда се пласт картофи, следва спаначена смес и така – докато се изчерпат продуктите, като се завършва със спаначена смес. Ястието се пече в загрята на 180°С фурна 20–25 минути. Поднася се топло.