
Запечени картофи със сметана
Време за приготвяне
100 мин
Трудност
категория
- Основни ястия
- Вегетариански ястия
Съставки
Съставки за
Порции
15 бр.
средно големи картофи
50 г
краве масло
80 Г
настърган пармезан
0.5 връзка
пресен лук
50 г
каперси
200 г
заквасена сметана
Приготвяне
1
Картофите се режат на две по дължина, след това се пускат в гореща подсолена вода и се готвят за около 5 минути, трябва да останат твърди.
Желателно е картофите за тази рецепта да са пресни.
2
Отцеждат се и още горещи се разбъркват с маслото, сол и бял пипер на вкус. Поставят се с разреза надолу в тава, покрита с пергаментова хартия. Пекат се в загрята на 200 °C фурна с вентилатор за 20 минути, докато омекнат и станат златисти. След това се издълбават внимателно.
3
Месестата част се наситнява и се разбърква с половината от настърганото сирене, наситнените лук и каперси, заквасената сметана, сол и бял пипер на вкус.
4
Картофите се пълнят със сместа и се поръсват с останалото настъргано сирене. Пекат се около 10 минути в загрята на 220 °C фурна с вентилатор.