Запечени картофи със сметана


Време за приготвяне
100 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 15 бр.
    средно големи картофи
  • 50 г
    краве масло
  • 80 Г
    настърган пармезан
  • 0.5 връзка
    пресен лук
  • 50 г
    каперси
  • 200 г
    заквасена сметана

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    Картофите се режат на две по дължина, след това се пускат в гореща подсолена вода и се готвят за около 5 минути, трябва да останат твърди.


    Желателно е картофите за тази рецепта да са пресни.

  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Отцеждат се и още горещи се разбъркват с маслото, сол и бял пипер на вкус. Поставят се с разреза надолу в тава, покрита с пергаментова хартия. Пекат се в загрята на 200 °C фурна с вентилатор за 20 минути, докато омекнат и станат златисти. След това се издълбават внимателно.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Месестата част се наситнява и се разбърква с половината от настърганото сирене, наситнените лук и каперси, заквасената сметана, сол и бял пипер на вкус.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Картофите се пълнят със сместа и се поръсват с останалото настъргано сирене. Пекат се около 10 минути в загрята на 220 °C фурна с вентилатор.

Подобни рецепти