Заек по ловджийски


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 бр.
заек
1 глава
лук
2 стръка
селъри
400 мл
марсала
0.25 връзка
магданоз
400 г
тиква „Цигулка”
100 г
краве масло
6 стръка
мащерка
1 щипка
индийско орехче
1 с.л.
каперси
2 с.л.
доматена паста
4 с.л.
маслиново масло
0.5 ч.ч.
маслини („Каламон“ или „Каламата“)
0.5 ч.л.
риган
2 ч.ч.
пилешки бульон
4 скилидки
чесън

Приготвяне

1
Заекът се почиства и се нарязва на парчета. Залива се с марсала, покрива се с фолио и се маринова за 2 часа. Отцежда се, овкусява се със сол и черен пипер, a виното се запазва.
2
Лукът се нарязва на полумесеци и заедно с 2 скилидки от чесъна се запържва в маслиновото масло.
3
Заешкото се овалва в брашно и се запържва в съда при лука, докато стане златисто. Сипва се доматената паста, разтворена в 1/2 ч. ч. от бульона. Налива се и още 1/2 ч. ч. бульон и се оставя да къкри 30 минути. Прибавят се маслините, каперсите, нарязаното на ситно селъри, риганът, половината мащерка и 1/2 ч. ч. от маринатата. Готви се още 30 минути (добавя се още марината, ако е нужно).
4
Магданозът се нарязва на ситно и ястието се поръсва. Тиквата се почиства и се нарязва на шайби. С помощта на малък ринг от нея се изрязват форми.
5
Маслото се разтопява в тиган и пънчетата се запържват. Овкусява се със сол, черен пипер и останалата мащерка и се налива 1 ч. ч. пилешки бульон до ръба на пънчетата.
6
Оставя се да къкри на слаб огън. След като течността изври, тиквата се прехвърлят в тава, намазана с масло. Слагат се 2 скилидки смачкан чесън и индийското орехче.
7
Запича се в загрята на 180°С градуса фурна с вентилатор, докато пънчетата хванат златиста коричка. Месото се слага в чинии и се гарнира с тиквените пънчета.

Подобни рецепти