Задушен джолан с богат сос


Време за приготвяне
300 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 бр.
свински джолан с кост
2 глави
лук
1 скилидка
чесън
250 г
картофи
100 г
печурки
100 г
пушен бекон
200 мл
бяло вино
1 л
пилешки бульон
50 г
краве масло
30 мл
маслиново масло
30 мл
балсамов оцет
1 бр.
дафинов лист
1 стрък
розмарин
4 стръка
магданоз

Приготвяне

1
Маслиновото масло се загрява в тенджера, пуска се скилидката чесън да го овкуси и се изважда. Джоланът (около 1.4 кг) се запържва до златисто от всички страни и се овкусява със сол и черен пипер.
2
Връща се чесънът, добавят се дафиновият лист, розмаринът и се налива пилешкият бульон. Похлупва се и се слага в загрята на 160 °С фурна с вентилатор за 4 часа (тенджерата трябва да е с термоустойчиви дръжки и капак).
3
След това джоланът се изважда и местото се отделя от кокала, а от бульона се запазват 300 мл.
4
Картофите се обелват и се нарязват на едри кубчета, лукът – също на едро. Гъбите се белят и разрязват на две, а беконът – на кубчета. В съд се загрява маслото и в него се запържва беконът. Когато стане златисто кафяв, се прибавят лукът и гъбите.
5
След като зеленчуците се карамелизират, се деглазира с балсамовия оцет и виното.
6
Слагат се картофите, парчетата месо и сокът от печенето (заделените 300 мл) и се готви на слаб огън под капак за 25–30 минути. Ястието се сервира с наситнен магданоз.

Подобни рецепти