Задушен джолан с богат сос


Време за приготвяне
300 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 бр.
    свински джолан с кост
  • 2 глави
    лук
  • 1 скилидка
    чесън
  • 250 г
    картофи
  • 100 г
    печурки
  • 100 г
    пушен бекон
  • 200 мл
    бяло вино
  • 1 л
    пилешки бульон
  • 50 г
    краве масло
  • 30 мл
    маслиново масло
  • 30 мл
    балсамов оцет
  • 1 бр.
    дафинов лист
  • 1 стрък
    розмарин
  • 4 стръка
    магданоз

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Маслиновото масло се загрява в тенджера, пуска се скилидката чесън да го овкуси и се изважда. Джоланът (около 1.4 кг) се запържва до златисто от всички страни и се овкусява със сол и черен пипер.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Връща се чесънът, добавят се дафиновият лист, розмаринът и се налива пилешкият бульон. Похлупва се и се слага в загрята на 160 °С фурна с вентилатор за 4 часа (тенджерата трябва да е с термоустойчиви дръжки и капак).
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    След това джоланът се изважда и местото се отделя от кокала, а от бульона се запазват 300 мл.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Картофите се обелват и се нарязват на едри кубчета, лукът – също на едро. Гъбите се белят и разрязват на две, а беконът – на кубчета. В съд се загрява маслото и в него се запържва беконът. Когато стане златисто кафяв, се прибавят лукът и гъбите.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    След като зеленчуците се карамелизират, се деглазира с балсамовия оцет и виното.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Слагат се картофите, парчетата месо и сокът от печенето (заделените 300 мл) и се готви на слаб огън под капак за 25–30 минути. Ястието се сервира с наситнен магданоз.

Подобни рецепти