Яхния с телешко и вино


Време за приготвяне
150 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

800 г
телешки стек (от горната част на бута)
150 г
моркови
200 г
лук
80 г
глава целина
2 скилидки
чесън
50 г
сушени сливи (без костилки)
1 с.л.
захар
1 бр.
дафинов лист
4 с.л.
олио
1 с.л.
доматено пюре
250 мл
червено вино
1 стрък
розмарин
2 ч.л.
нишесте
1 бр.
зеленчуков бульон

Приготвяне

1

Месото се почиства, измива се и се подсушава с домакинска хартия.

Нарязва се на кубчета и се запържва в сгорещеното олио на силен огън, докато стане златистокафяво.

2
Прибавят се нарязаните на малки кубчета моркови и целина, пресованият чесън, нарязаният на едро лук, захарта, нарязаните на ситно сушени сливи, дафиновият лист, сол и черен пипер.
3
Пържи се още 4–5 минути, като се разбърква леко, след което се налива виното. След като алкохолът се изпари, котлонът се намалява и ястието се задушава на умерен огън още 1–2 минути.
4
Прибавят се зеленчуковият бульон, доматеното пюре и розмаринът, и се наливат 700–800 мл гореща вода.
5
Съдът се покрива с капак и се готви около 2 часа, или до пълното омекване на месото. Ако е необходимо, се долива още вода (течността трябва да е достатъчна, за да покрива месото).
6
Накрая се прибавя нишестето, предварително разтворено с 3 с. л. студена вода. Разбърква се и се готви още малко.
7
Яхнията се сервира с гарнитура по избор. Към сготвената яхния може да се прибавят нарязани на кубчета варени картофи.

Подобни рецепти