Яхния с телешко и вино


Време за приготвяне
150 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 800 г
    телешки стек (от горната част на бута)
  • 150 г
    моркови
  • 200 г
    лук
  • 80 г
    глава целина
  • 2 скилидки
    чесън
  • 50 г
    сушени сливи (без костилки)
  • 1 с.л.
    захар
  • 1 бр.
    дафинов лист
  • 4 с.л.
    олио
  • 1 с.л.
    доматено пюре
  • 250 мл
    червено вино
  • 1 стрък
    розмарин
  • 2 ч.л.
    нишесте
  • 1 бр.
    зеленчуков бульон

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    Месото се почиства, измива се и се подсушава с домакинска хартия.

    Нарязва се на кубчета и се запържва в сгорещеното олио на силен огън, докато стане златистокафяво.

  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Прибавят се нарязаните на малки кубчета моркови и целина, пресованият чесън, нарязаният на едро лук, захарта, нарязаните на ситно сушени сливи, дафиновият лист, сол и черен пипер.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Пържи се още 4–5 минути, като се разбърква леко, след което се налива виното. След като алкохолът се изпари, котлонът се намалява и ястието се задушава на умерен огън още 1–2 минути.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Прибавят се зеленчуковият бульон, доматеното пюре и розмаринът, и се наливат 700–800 мл гореща вода.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Съдът се покрива с капак и се готви около 2 часа, или до пълното омекване на месото. Ако е необходимо, се долива още вода (течността трябва да е достатъчна, за да покрива месото).
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Накрая се прибавя нишестето, предварително разтворено с 3 с. л. студена вода. Разбърква се и се готви още малко.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Яхнията се сервира с гарнитура по избор. Към сготвената яхния може да се прибавят нарязани на кубчета варени картофи.

Подобни рецепти