1. home
  2. BILLA Рецепти
  3. Винено ризото с телешка плешка

Винено ризото с телешка плешка


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия
  • Да вечеряме заедно

Съставки

Съставки за
 
Порции

1.5 кг
телешка плешка
150 г
моркови
1 стрък
праз
200 г
лук
200 г
целина
6 скилидки
чесън
5 стръка
мащерка
1 връзка
магданоз
4 бр.
дафинов лист
10 бр.
бахар на зърна
1 шепа
черен пипер на зърна
330 мл
тъмна бира
2.2 л
телешки бульон
1 с.л.
горчица
320 г
ориз (арборио или карнароли)
80 г
шалот
230 г
краве масло
500 мл
червено вино
60 г
настърган пармезан
5 г
сол
100 г
стеблена целина

Приготвяне

1
Телешката плешка се поставя в тенджера под налягане, заедно с нарязаните на едро морков, половината целина, праз, лук и половината скилидки чесън. Добавят се магданозът, дафиновите листа, зърната бахар и черен пипер. Слагат се горчицата, налива се 1.2 л бульон и бирата, и се готви 2 часа и 30 минути.
2
60 г от шалота и чесънът за ризотото се нарязват наситно и се запържват в маслиновото масло.  
3
Когато омекнат, се добавя неизмитият ориз и се разбърква. Деглазира се с 200 мл от виното и се оставя да изври. Постепенно се налива останалият горещ телешки бульон. Бърка се постоянно, до сваряване на ориза до степен ал денте.
4
Когато оризът стене готов, се дърпа от котлона. Добавят се 100 г от маслото и настърганият пармезан, бърка се, докато се разтопи, и се посолява.
5
Останалото вино за маслото се сипва в касерола с дебело дъно и се сгъстява на много тих огън, докато намали девет пъти обема си. Дърпа се от огъня, охлажда се и след това се смесва със 100 г масло (със стайна температура), останалият наситнен шалот и 5 г от солта. Маслото се завива като бонбон във фолио за свежо съхранение и се прибира във фризер поне за час. 
6
Готовото телешко се нарязва на порции. 30 г масло се сгорещяват в тиган и в него се глазират нарязаните на кубчета 100 г целина и стеблена целина. В същия тиган се запечатват до златисто парчетата телешко.
7
Сервира се в чиния като за основа се слага от ризотото, върху него телешкото с кубчетата селъри и целина, и върху месото се поставят парченца от виненото масло.

Подобни рецепти