Великанско кюфте в паста
Време за приготвяне
90 мин
Трудност
категория
- Пица, паста и хляб
- Основни ястия
Съставки
Съставки за
Порции
650 г
телешка кайма
1 глава
лук
1 ч. ч.
галета
1 бр.
яйце
1 ч. ч.
прясно мляко
0.33 ч. ч.
кетчуп
1 с. л.
горчица
2 бр.
триъгълници топено сирене
2 бр.
черни маслини (без костилки)
250 г
папардели
400 г
домати на кубчета от консерва
2 с. л.
кафява захар
1 ч. л.
сос „Уорчестър”
Приготвяне
1
Каймата се смесва с нарязания на ситно лук, млякото, галетата, сол, черен пипер и яйцето. Замесва се с ръце и се оформя като голяма топка (кюфте). Слага се в тава, застлана с хартия за печене.
2
Кетчупът и половината от горчицата се смесват и с тях се намазва кюфтето. Пече се около 1 час в загрята на 170 °С фурна с вентилатор.
3
Доматите, захарта, сосът "Уорчестър" и останалата горчица се слагат в касерола и се кипват. Щом се сгъсти, се пасира за кадифена консистенция.
4
Пастата се сварява в подсолена вода според указанията на опаковката.
5
Изпеченото кюфте се увива в пастата като мумия, слагат се триъгълничета сирене за очи, върху тях – по половин маслина, а от другата се оформя уста. Отстрани се сипва доматеният сос.