Вегетариански кюфтета


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 800 г
    сварен нахут (или от консерва)
  • 3 бр.
    тиквички
  • 130 г
    киноа
  • 1 глава
    лук
  • 4 скилидки
    чесън
  • 2 с.л.
    доматена паста (концентрат)
  • 150 г
    сурови тиквени семки
  • 1 ч.л.
    сух розмарин
  • 6 с.л.
    маслиново масло
  • 6 с.л.
    маслиново масло „Екстра върджин“
  • 3 с.л.
    червен винен оцет
  • 1 връзка
    магданоз
  • 0.5 щипка
    захар
  • 0.25 ч.л.
    чили на прах

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Киноата се измива, сварява се в подсолена вода, охлажда се под течаща студена вода и се отцежда.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    В маслиновото масло се запържват наситнените лук и 3 от скилидките чесън и нарязаните на кубчета тиквички, докато омекнат.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Нахутът се отцежда, пюрира се и се смесва със запържените зеленчуци, доматения концентрат, розмарина, маслиновото масло „Екстра върджин“, сол и черен пипер. Сместа се разбърква добре и се разделя на две части. Към едната се добавя киноата, а към другата – смлените тиквени семки.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Оформят се малки кюфтета, намазняват се и се подреждат в две тави, покрити с намазнена хартия за печене. Пекат се в загрята на 200°С фурна за 10–15 минути – в зависимост от големината.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Сосът се приготвя, като в блендер се смилат листата от магданоза, маслиновото масло „Екстра върджин“, оцетът, чилито на прах, последната скилидка чесън, сол, черен пипер и захарта. Кюфтетата се поднасят със соса.

Подобни рецепти