Вегетариански кюфтета


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

800 г
сварен нахут (или от консерва)
3 бр.
тиквички
130 г
киноа
1 глава
лук
4 скилидки
чесън
2 с.л.
доматена паста (концентрат)
150 г
сурови тиквени семки
1 ч.л.
сух розмарин
6 с.л.
маслиново масло
6 с.л.
маслиново масло „Екстра върджин“
3 с.л.
червен винен оцет
1 връзка
магданоз
0.5 щипка
захар
0.25 ч.л.
чили на прах

Приготвяне

1
Киноата се измива, сварява се в подсолена вода, охлажда се под течаща студена вода и се отцежда.
2
В маслиновото масло се запържват наситнените лук и 3 от скилидките чесън и нарязаните на кубчета тиквички, докато омекнат.
3
Нахутът се отцежда, пюрира се и се смесва със запържените зеленчуци, доматения концентрат, розмарина, маслиновото масло „Екстра върджин“, сол и черен пипер. Сместа се разбърква добре и се разделя на две части. Към едната се добавя киноата, а към другата – смлените тиквени семки.
4
Оформят се малки кюфтета, намазняват се и се подреждат в две тави, покрити с намазнена хартия за печене. Пекат се в загрята на 200°С фурна за 10–15 минути – в зависимост от големината.
5
Сосът се приготвя, като в блендер се смилат листата от магданоза, маслиновото масло „Екстра върджин“, оцетът, чилито на прах, последната скилидка чесън, сол, черен пипер и захарта. Кюфтетата се поднасят със соса.

Подобни рецепти