Трио от картофи


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 2.6 кг
    картофи
  • 1050 мл
    олио
  • 1 скилидка
    чесън
  • 20 г
    краве масло
  • 1 ч.л.
    наситнен копър
  • 0.5 бр.
    индийско орехче
  • 500 мл
    животинска сметана
  • 100 г
    кашкавал

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Пържените картофи стават готови за 20 минути. Картофите (800 г) се обелват и се нарязват на гредички. Бланшират се за 4-5 минути в 1 л загрятото до 130 градуса олио. Изваждат се и се охлаждат за кратко, докато мазнината достигне 180 градуса. Отново се пържат в мазнината до готовност, около 3-4 минути. Отцеждат се върху хартия и се подправят със сол и червен пипер на вкус.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    За картофите соте са ви необходими 40 минути. Картофите (800 г) се нарязват на големи кубчета и се сваряват в подсолена вода, като трябва да останат леко твърди. Запържват се в тиган с 50 мл нагорещено олио, до златисто. Накрая се добавят накълцаният чесън, копърът и маслото. Посоляват се.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    За гратина ще ви трябва 1 час. Картофите (1 кг) се нарязват на мандолина в тавичка за печене. Поръсват се с индийското орехче. Налива се сметаната и се посоляват. Разбъркват се хубаво и се разстилат във формата за печене.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Завиват се с алуминиево фолио и се пекат за 35 минути в предварително загрята на 160 градуса.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Фолиото се отстранява и се допича за още 10 минути. Изваждат се от фурната, оформят се кръгове с помощта на ринг, които се поръсват с настъргания кашкавал. Пекат се още 6 минути, до златисто.

Подобни рецепти