Тика масала


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 700 г
    пилешки гърди
  • 100 г
    кисело мляко
  • 2 скилидки
    чесън
  • 1 с.л.
    олио
  • 2 с.л.
    сок от лайм
  • 1 ч.л.
    смлян кимион
  • 1 ч.л.
    смлян кориандър
  • 0.5 ч.л.
    смлян кардамон
  • 0.5 ч.л.
    червен пипер
  • 0.5 ч.л.
    лют червен пипер
  • 3 ч.л.
    прясно настърган джинджифил
  • 3 стръка
    кориандър
  • 2 глави
    червен лук
  • 200 г
    доматено пюре
  • 30 мл
    маслиново масло
  • 350 г
    брашно
  • 0.5 ч.л.
    бакпулвер
  • 0.5 ч.л.
    сол
  • 4 с.л.
    олио
  • 140 мл
    прясно мляко

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Пилешкото филе се нарязва на хапки. Съставките за маринатата се смесват и месото се залива. Оставя се настрана.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    За приготвянето на соса, маслиновото масло се загрява и към него се прибавят предварително счуканите в хаванче подправки (кимион, кориандър, кардамон и лют червен пипер). Слагат се ситно нарязаният лук и джинджифилът, и всичко се запържва за пет минути, докато лукът се зачерви приятно и леко омекне.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Поръсва се сладкият пипер и се разбърква.  Сипват се доматеното пюре и 200 мл вода, посолява се и щом сосът заври, котлонът се намалява. Готвенето продължава още 10 минути.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    В друг тиган се сипва олиото и в него се запържва пилешкото месо от всички страни. Прибавя се към соса заедно с наситнения кориандър.
  5. accessibility.recipes.cookingstep

    За приготвянето на хляба наан, в голяма купа се смесват брашното, бакпулверът, солта, олиото и прясното мляко, и се замесва тесто. Меси се

    2–3 минути, оформя се на топка, покрива се с чиста кърпа и се оставя да почине за около 1 час.

  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Тестото се разделя на 6 равни части, които се оформят на топки. Разточват се с точилка на тънки питки върху набрашнен плот.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Подходящ тиган се сгорещява на силен огън и в него се пекат плоските питки за около 3 минути от всяка страна. Оттеглят се от огъня, намазват се с масло и се сервират топли с ястието.

Подобни рецепти