Тика масала


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

700 г
пилешки гърди
100 г
кисело мляко
2 скилидки
чесън
1 с.л.
олио
2 с.л.
сок от лайм
1 ч.л.
смлян кимион
1 ч.л.
смлян кориандър
0.5 ч.л.
смлян кардамон
0.5 ч.л.
червен пипер
0.5 ч.л.
лют червен пипер
3 ч.л.
прясно настърган джинджифил
3 стръка
кориандър
2 глави
червен лук
200 г
доматено пюре
30 мл
маслиново масло
350 г
брашно
0.5 ч.л.
бакпулвер
0.5 ч.л.
сол
4 с.л.
олио
140 мл
прясно мляко

Приготвяне

1
Пилешкото филе се нарязва на хапки. Съставките за маринатата се смесват и месото се залива. Оставя се настрана.
2
За приготвянето на соса, маслиновото масло се загрява и към него се прибавят предварително счуканите в хаванче подправки (кимион, кориандър, кардамон и лют червен пипер). Слагат се ситно нарязаният лук и джинджифилът, и всичко се запържва за пет минути, докато лукът се зачерви приятно и леко омекне.
3
Поръсва се сладкият пипер и се разбърква.  Сипват се доматеното пюре и 200 мл вода, посолява се и щом сосът заври, котлонът се намалява. Готвенето продължава още 10 минути.
4
В друг тиган се сипва олиото и в него се запържва пилешкото месо от всички страни. Прибавя се към соса заедно с наситнения кориандър.
5

За приготвянето на хляба наан, в голяма купа се смесват брашното, бакпулверът, солта, олиото и прясното мляко, и се замесва тесто. Меси се

2–3 минути, оформя се на топка, покрива се с чиста кърпа и се оставя да почине за около 1 час.

6
Тестото се разделя на 6 равни части, които се оформят на топки. Разточват се с точилка на тънки питки върху набрашнен плот.
7
Подходящ тиган се сгорещява на силен огън и в него се пекат плоските питки за около 3 минути от всяка страна. Оттеглят се от огъня, намазват се с масло и се сервират топли с ястието.

Подобни рецепти