Телешко бургиньон


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 900 г
    телешко месо
  • 900 г
    лук
  • 180 г
    пушен бекон
  • 60 мл
    маслиново масло
  • 300 мл
    червено вино
  • 300 мл
    телешки бульон
  • 120 г
    гъби

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Панчетата се реже на ивици, телешкото на кубчета с размер 4х4 см. Месото се посолява. Телешкото месо може да бъде от врат или от плешка, а пушения бекон да замените с панчета. Подходящо вино е бургундско или мерло.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът и гъбите се режат на дребно.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Панчетата се запържва в тиган и се оставя настрана.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    В същия тиган се слага нарязаното на кубчета месо, сипва се малко от маслиновото масло и месото се пържи на силен огън. Изважда се и се прехвърля в огнеупорен съд.
  5. accessibility.recipes.cookingstep

    В същия тиган на умерен огън в останалата мазнина се пържи лукът за около 15 минути, прибавят се гъбите и след 5 минути се наливат виното и бульонът. Слагат се 1–2 дафинови листа, розмарин, кориандър, мащерка и майоран - всички подправки са на вкус. Ястието се подправя със сол и черен пипер.


  6. accessibility.recipes.cookingstep
    В съда с месото се прибавя панчетата и се сипва сместа от тигана. Съдът се покрива и се слага във фурната. Пече се 2 часа на 160 °С.

Подобни рецепти