Телешко бургиньон


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

900 г
телешко месо
900 г
лук
180 г
пушен бекон
60 мл
маслиново масло
300 мл
червено вино
300 мл
телешки бульон
120 г
гъби

Приготвяне

1
Панчетата се реже на ивици, телешкото на кубчета с размер 4х4 см. Месото се посолява. Телешкото месо може да бъде от врат или от плешка, а пушения бекон да замените с панчета. Подходящо вино е бургундско или мерло.
2
Лукът и гъбите се режат на дребно.
3
Панчетата се запържва в тиган и се оставя настрана.
4
В същия тиган се слага нарязаното на кубчета месо, сипва се малко от маслиновото масло и месото се пържи на силен огън. Изважда се и се прехвърля в огнеупорен съд.
5

В същия тиган на умерен огън в останалата мазнина се пържи лукът за около 15 минути, прибавят се гъбите и след 5 минути се наливат виното и бульонът. Слагат се 1–2 дафинови листа, розмарин, кориандър, мащерка и майоран - всички подправки са на вкус. Ястието се подправя със сол и черен пипер.


6
В съда с месото се прибавя панчетата и се сипва сместа от тигана. Съдът се покрива и се слага във фурната. Пече се 2 часа на 160 °С.

Подобни рецепти