Свинско с гъби и моркови в гърне


Време за приготвяне
140 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 кг
    свинско контра филе
  • 500 г
    кафяви печурки
  • 10 г
    сушени манатарки
  • 6 бр.
    моркови
  • 1 брой
    пащърнак
  • 200 мл
    бяло вино
  • 1 скилидка
    чесън
  • 1 кг
    картофи
  • 0.5 глава
    лук
  • 6 стръка
    мащерка
  • 1 бр.
    дафинов лист
  • 90 г
    краве масло

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Свинското контра филе се почиства от ципите и се нарязва на средно дебели парчета. Овкусява се със сол и пипер меланж.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Манатарките се накисват в 50 мл топла вода. Печурките се нарязват на тънко.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Морковите и пащърнакът се режат на кубчета.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Дъното на голям глинен гювеч се намазва с 25 г от маслото. Подреждат се няколко пържоли. Отгоре се слагат част от печурките и отцедените манатарки (водата се запазва), както и част от морковите и пащърнака. Овкусява се с наситнена мащерка (2 стръка). След това се разпределят отново месо, гъби и зеленчуци – до изчерпване на продуктите.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Залива се с водата от манатарките и с виното. Пуска се и дафиновият лист. Похлупва се и се готви 1 час и 10 минути в загрята на 180°С фурна.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в още 25 г масло. Налива се бульонът от печеното и се редуцира.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Картофите се обелват, сваряват се и след това леко се притискат, за да се смачкат. Слагат се в тава, намазана масло, подправят се на вкус със сол, черен пипер, самардала и останалата наситнена мащерка и се добавя останалото масло. Картофите се пекат в загрята на 180°С фурна, докато станат хрупкави и златисти.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Месото се поднася със соса и картофите.

Подобни рецепти