Свински пържоли в гювеч


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 4 бр.
    свински вратни пържоли (без кост)
  • 4 бр.
    моркови
  • 2 скилидки
    чесън
  • 1 връзка
    пресен лук
  • 1 бр.
    лимон
  • 3 стръка
    мащерка
  • 1 ч. л.
    смлян кимион
  • 2 бр.
    бахар на зърна
  • 1 ч. л.
    лют червен пипер
  • 80 мл
    олио
  • 600 г
    кисело зеле
  • 120 г
    пушен бекон
  • 150 мл
    готварска сметана
  • 1 глава
    лук
  • 1 бр.
    дафинов лист

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Месото се изтънява леко с пръсти. Маринова се поне за 1 час в смес от нарязания на ситно пресен лук, сока и кората от лимона, кимиона, счуканите зрънца бахар, листенцата мащерка, лютия пипер, смачканите скилидки чесън, 60 мл от олиото, солта и пипера.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Морковите се нарязват на ленти с белачка. Слагат се на дъното на гювеча, в който ще се пече, и отгоре се подрежда месото. Полива се с маринатата и се пече покрито с капак в загрята на 190 °С фурна за 1 час.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Зелето и лукът се нарязват на тънко, а беконът – на ленти. Лукът се сотира в сгорещен тиган с олиото, докато стане карамелен. Слага се беконът и се оставя да се запържи. Накрая се прибавят зелето и дафиновият лист. Оставя се да къкри 15 минути и по желание се овкусява с ким. Налива се сметаната и се оставя да се сгъсти.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Месото се поднася с гарнитурата и червено пенливо вино.

Подобни рецепти