Свински джолан с три вида боб и царевичен сос


Време за приготвяне
330 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 4 бр.
    свински джолан с кост
  • 200 г
    целина
  • 1 глава
    лук
  • 7 скилидки
    чесън
  • 2 бр.
    морков
  • 2 стръка
    селъри
  • 500 мл
    бяло вино
  • 6 бр.
    бахар на зърна
  • 2 бр.
    дафинов лист
  • 10 бр.
    черен пипер на зърна
  • 1 с.л.
    сух риган
  • 3 ч.л.
    червен пипер
  • 3 ч.л.
    чубрица
  • 1.5 връзка
    магданоз
  • 100 мл
    олио
  • 200 г
    брашно
  • 1 ч.л.
    сол
  • 400 г
    червен боб от консерва
  • 400 г
    бял боб от консерва
  • 250 г
    замразен зелен фасул
  • 30 г
    шалот
  • 200 г
    домат
  • 200 мл
    доматен сок
  • 150 мл
    маслиново масло
  • 200 г
    бекон
  • 400 г
    царевица от консерва
  • 500 мл
    прясно мляко
  • 150 мл
    животинска сметана
  • 4 стръка
    розмарин

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Брашното, олиото, 2 ч. л. чубрица, риганът, 2 ч. л. от червения пипер и солта се смесват в купа до получаването на гъста каша. Джоланите се намазват с получената смес.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Поставят се в подходящ  огнеупорен съд,  в който се добавят нарязаните морков, целина, селъри, лук и 4 скилидки чесън. Подправя се с бахара, дафиновия лист, черният пипер, ½ връзка магданоз. Сипва се виното, завива се с фолио и се пече 2 часа и 30 минути, в предварително загрята на 180 градуса фурна.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Готовото месо се изважда от тавата и се охлажда за кратко. След това се накъсва и се поставя във форма за терин, постлана с хартия за печене, която се притиска с подходяща тежест и се охлажда в хладилник за около час.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Наситненият шалот и останалия чесън се запържват в 100 мл маслиново масло, прибавят се трите вида боб, доматът - нарязан на кубчета и  доматеният сос. Готви се около 10 минути и се овкусява се с 1 ч. л. чубрица, 1 връзка магданоз и солта.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Беконът за соса се нарязва на малки кубчета и се запържва в 50 мл маслиново масло до златисто. Добавят се царевицата и останалия червени пипер. Последователно се сипват сметаната и млякото и  се готви около 10 минути. Отстранява се  от огъня и получената смес се блендира, след което се прецежда през фина цедка.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Охладеният терин се изважда от формата и се оформя на порции, които се запичат в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Сервира се в чиния с гарнитурата и соса. Гарнира се със стръкче розмарин.

Подобни рецепти