Спираловидно руло


Време за приготвяне
75 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

5 бр.
големи свински котлети
400 г
печурки
150 г
моркови
50 г
сушен бекон
6 бр.
тънки резени бекон
2 скилидки
чесън
4 бр.
филии сух бял хляб
25 г
краве масло
50 мл
прясно мляко
1 бр.
яйце
3 с. л.
маслиново масло
1 с. л.
наситнен магданоз

Приготвяне

1
Котлетите се почистват добре от ципите и малките кръвоносни съдове, след което се начукват, за да станат крехки. Овкусяват се със сол и черен пипер и се подреждат върху фолио за свежо съхранение, като се оставя 3 см разстояние между тях.
2
Хлябът се реже на кубчета и се слага в купа. Залива се с прясното мляко, разбърква се и се оставя настрана.
3
В загрят тиган се слагат маслото заедно с 1 с. л. маслиново масло и когато се сгорещят достатъчно, се прибавят настърганите моркови и нарязаният на кубчета бекон (без този на резени).
4
Пържат се, докато порозовеят, след което се прибавят ситно нарязаните гъби и пресованият чесън. Пърженето продължава, докато течността се изпари напълно, след което сместа се прехвърля в друг съд и се оставя настрана да се охлади за кратко.
5
Прибавя се нарязаният и накиснат в млякото хляб, разбитото яйце, магданозът, овкусява се със сол и черен пипер, и всичко се разбърква добре.
6
Така приготвената плънка се разпределя в единия край на всеки котлет. С помощта на фолиото внимателно се навиват рула. Подгъват се в долната част и върху всяко се поставя по един резен бекон на известно разстояние, като краищата на бекона се завиват под рулото.
7
Завързва се с кухненски конец. Рулото се увива внимателно в спираловидна форма и се пристяга с кухненския конец, така че да запази формата си по време на готвенето.
8
Поставя се в силно сгорещен съд с останалото маслиново масло и се пържи от двете страни, докато образува лека коричка. След това се прехвърля в тава и се пече в загрята на 180 °С фурна 35–40 минути.
9
Рулото се сервира с гарнитура по избор.

Подобни рецепти