Спаначени фалафели с таханов сос


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

5 бр.
яйца
280 г
брашно
220 г
захар
1 пакетче
бакпулвер
280 г
краве масло
1 бр.
лимон
2 ч.л.
ванилова есенция
600 г
крем сирене
600 мл
сладкарска сметана
1 пакетче
желатин
2 с.л.
пудра захар
240 г
сладко от ягоди
220 г
бял шоколад

Приготвяне

1
Яйцата, захарта, брашното, бакпулверът, маслото, кората от лимона и 1 ч. л. ванилова есенция се слагат в подходяща купа и се разбиват до пълното им хомогенизиране. Две форми с диаметър 18 см се покриват с хартия за печене и сместа за блата се разпределя в тях. Блатовете се пекат 25 минути в загрята на 180 °С фурна. Охлаждат се и се разрязват наполовина.
2
За крема, желатинът се накисва във вода и се оставя за около 10 минути да набъбне. 100 мл от сметаната се загрява, като се внимава да не заври, и в нея се разтваря желатинът. Крем сиренето се разбива с пудрата захар, ваниловата есенция (1 ч. л.) и 400 мл от сметаната.
3
Две-три супени лъжици от приготвения крем се прибавят към разтопения желатин, за да се темперира, след което се сипва и останалият крем. Прибира се в хладилник за около 20 минути.
4
Блатът се намазва с малко конфитюр, след това се слага от крема и се покрива с другия блат. Процесът се повтаря до изчерпване на блатовете, като накрая тортата се намазва от всички страни с останалия крем. Охлажда се 2–3 часа в хладилник, а най-добре за цяла нощ.
5
За глазурата, белият шоколад се начупва на парчета и се слага в останалата загрята сметана (100 мл). Бърка се, докато шоколадът се разтопи напълно, след което по желание се прибавя и 1 ч. л. ягодова есенция. Тортата се залива с приготвената глазура и се украсява.

Подобни рецепти