Скариди в сос "Чимичури"


Време за приготвяне
25 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

500 г
скариди (26–30 размер)
1 връзка
магданоз
1 връзка
кориандър
1 бр.
малка глава червен лук
3 скилидки
чесън
1 ч. л.
сух риган
3 с. л.
лимонов сок
2 с. л.
червен винен оцет
0.5 ч. л.
морска сол
0.5 ч. л.
прясно смлян черен пипер
0.5 ч. л.
чили на прах
120 мл
маслиново масло „Екстра върджин“

Приготвяне

1
Магданозът, кориандърът, риганът, лукът и чесънът се почистват и се измиват. Сухият риган може да бъде заменен с 1/2 връзка пресен. Слагат се в блендер, заедно с лимоновия сок, оцета, морската сол, черния пипер и чилито и се смилат за кратко. Налива се 1 с. л. маслиново масло и отново се миксира за около 15 секунди.
2
Скаридите се почистват, измиват се и се подсушават.
3
Останалото маслиново масло се загрява, слагат се скаридите и се готвят по 2 минути от всяка страна, докато порозовеят. Налива се 1 ч. ч. от соса, разбърква се и се поднася веднага, по желание с препечен хляб.

Подобни рецепти