Селски пай


Време за приготвяне
110 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 кг
    телешка кайма
  • 120 г
    лук
  • 150 г
    моркови
  • 2 бр.
    червени чушки
  • 150 г
    замразен грах
  • 50 мл
    маслиново масло
  • 50 г
    кетчуп
  • 1 бр.
    кубче телешки бульон
  • 800 г
    картофи
  • 75 г
    краве масло
  • 100 г
    бита сметана
  • 2 с. л.
    сос „Уорчестър”
  • 25 г
    настъргано сирене „Грана падано”

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    В съд със сгорещеното маслиново масло се слагат ситно нарязаните лук, морковите и нарязаните на кубчета чушки.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Запържва се за кратко на умерен огън, до омекване на лука, след което се прибавя каймата. Запържва се леко при непрекъснато бъркане за 10 минути.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Прибавят се сосът „Уорчестър“ и кетчупът, и се разбърква отново за кратко. След това се сипва 600 мл топла вода и когато течността заври, се прибавят телешкият бульон, замразеният грах, сол и черен пипер. Всичко се разбърква и се покрива с капак. Готви се 30–40 минути на умерен огън или докато течността почти напълно се изпари и сосът се сгъсти.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Картофите се обелват и се сваряват в подсолена вода. Отцеждат се и се пюрират. Прибавя се сметаната и 50 г масло и всичко се разбърква енергично.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Приготвената смес от кайма и зеленчуци се слага в намазнена форма за пай (с диаметър 20 см). Върху месото се разпределя картофеното пюре и отгоре се полива с останалото масло, предварително разтопено. Поръсва се с грана падано.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Ястието се пече в загрята на 200 °С фурна за около 40 минути или докато картофеното пюре стане златисто. Поднася се топло със салата от рукола.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Заедно с граха към месото може да прибавите и царевица от консерва. Тя ще направи ястието по-цветно и ще му придаде леко сладникав вкус.

Подобни рецепти