Сарми с лапад, булгур и орехи


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 4 връзки
    лапад
  • 150 г
    булгур
  • 50 г
    печени орехи
  • 1 връзка
    пресен лук
  • 1 връзка
    пресен джоджен
  • 0.5 връзка
    копър
  • 2 скилидки
    чесън
  • 1 бр.
    лимон
  • 0.5 ч.л.
    червен пипер
  • 300 мл
    соево мляко
  • 45 мл
    олио
  • 1 с.л.
    брашно
  • 1 щипка
    индийско орехче

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Лападът се попарва с вряла вода, след това се шокира в леденостудена и се отцежда.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Пресният лук и чесънът се наситяват и се задушават под капак с 30 мл олио и 100 мл вода.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Булгурът се залива с 200 мл гореща вода и се оставя да се задуши.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Съдът се оттегля от котлона и се добавят лукът и чесънът, наситнените копър и джоджен, накълцаните орехи, червеният пипер, сол и черен пипер.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    От листата лапад и плънката се оформят сарми. Подреждат се плътно една до друга в тенджера. Заливат се с около 600 мл вода и лимоновия сок, и се добавя щипка сол. Притискат се с чиния, похлупва се и се готви на слаб огън 40–50 минути.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Брашното за соса се запържва в 15 мл от олиото до златисто. Налива се соевото мляко и се бърка, докато сосът се сгъсти. Овкусява се със сол и индийско орехче.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
     Сармите се поднасят със соса и течността от варенето им.

Подобни рецепти