Сарми от месо върху зеле


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 700 г
    свински врат (цяло парче)
  • 1 бр.
    кисело зеле
  • 2 с.л.
    червен пипер
  • 100 г
    ориз
  • 2 глави
    лук
  • 2 бр.
    моркови
  • 80 мл
    маслиново масло
  • 10 бр.
    хвойна

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Месото се нарязва на тънки пържоли, които се изтъняват през фолио. Овкусяват се със сол и черен пипер.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът се реже на полумесеци, морковите се настъргват на едро. Запържват се в половината маслиново масло.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Щом започнат да се карамелизират, се прибавя оризът. Запържва се, наливат се 350 мл вода, подправя се със сол и черен пипер и се оставя да набъбне.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Хвойната се счуква в хаванче. Зелето се нарязва натънко и се слага в тава. Подправя се с хвойната и червения пипер и се сипва останалото маслиново масло.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Върху всяко парче месо се слагат по 1–2 лъжици ориз, завиват се сарми и се поставят върху зелето.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Овкусява се със сол и черен пипер, сипва се чаша вода и се поливат с малко маслиново масло. Тавата се покрива с алуминиево фолио и сармите се пекат в загрята на 180 °С фурна за 30 минути.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Маха се фолиото, увеличава се на 220 °С и се пече до готовност – още 30 минути.

Подобни рецепти