Роле от пилешко бутче с пюре от коприва


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

2 бр.
пилешки бутчета
2 бр.
бекон на ленти
3 с.л.
олио
30 г
нарязани шамфъстъци
10 стръка
мащерка
4 стръка
магданоз
1 глава
лук
1 бр.
морков
200 г
глава целина
2 скилидки
чесън
3 с.л.
бяло вино
1 ч.л.
доматена паста (концентрат)
20 г
краве масло
2 щипки
куркума
250 г
коприва
1 стрък
пресен чесън
1 стрък
пресен лук
50 мл
прясно мляко
2 щипки
индийско орехче

Приготвяне

1
Бутчетата се обезкостяват и се изтъняват внимателно с остър нож. Костите се слагат в тава и се пекат в загрята на 200 °С фурна до зачервяване.
2
Парчетата месо, които отпадат при изтъняването, се нарязват на ситно и се смесват с накълцаните шамфъстъци, наронената мащерка от 5 стръка, 2 стръка наситнен магданоз, 1 с. л. олио, сол и черен пипер на вкус.
3
Сместа се разпределя в средата на пилешките пържоли и те се навиват на рула. Около всяко се увива лента бекон и се връзват с конец напречно и надлъжно.
4
Рулата се намазват с 1 с. л. от олио и се запечатват от всички страни до златисто в нагорещен тиган. Преместват се в тава и се пекат 10 минути в загрята на 190 °С фурна.
5
Лукът, морковът и целината за соса се обелват и се слагат да се варят в 100 мл вода заедно с чесъна и останалата мащерка. Добавят се изпечените кости от пилето и виното и се поръсва със сол и черен пипер.
6
Сосът се оставя да се редуцира за около 10 минути и се прецежда. При непрекъснато бъркане се добавят доматеният концентрат и 20 г от маслото. Когато сосът се хомогенизира, се прибавят ситно нарязаният магданоз и куркумата.
7
Копривата се измива и дръжките се изрязват. Слага се във вряща подсолена вода за около минута, след което се облива със студена, за да се запази цветът й. Нарязва се на ситно.
8
Лукът и чесънът за пюрето се наситняват и се задушават заедно с копривата и 50 мл вода за 2 минути в нагорещен тиган. Прибавят се останалото олио, индийското орехче, сол и черен пипер.
9
Разбърква се и се налива 50 мл вода. Бърка се непрекъснато, докато зеленчуците омекнат. Добавят се останалото масло и млякото и отново се разбърква. Сместа се пасира до получаването на гладко пюре.
10
Ястието се поднася, като в чиния се слага пилешко роле, до него се слага от копривеното пюре и отгоре се залива със соса.

Подобни рецепти