Роле от пилешко бутче с пюре от коприва


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 2 бр.
    пилешки бутчета
  • 2 бр.
    бекон на ленти
  • 3 с.л.
    олио
  • 30 г
    нарязани шамфъстъци
  • 10 стръка
    мащерка
  • 4 стръка
    магданоз
  • 1 глава
    лук
  • 1 бр.
    морков
  • 200 г
    глава целина
  • 2 скилидки
    чесън
  • 3 с.л.
    бяло вино
  • 1 ч.л.
    доматена паста (концентрат)
  • 20 г
    краве масло
  • 2 щипки
    куркума
  • 250 г
    коприва
  • 1 стрък
    пресен чесън
  • 1 стрък
    пресен лук
  • 50 мл
    прясно мляко
  • 2 щипки
    индийско орехче

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Бутчетата се обезкостяват и се изтъняват внимателно с остър нож. Костите се слагат в тава и се пекат в загрята на 200 °С фурна до зачервяване.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Парчетата месо, които отпадат при изтъняването, се нарязват на ситно и се смесват с накълцаните шамфъстъци, наронената мащерка от 5 стръка, 2 стръка наситнен магданоз, 1 с. л. олио, сол и черен пипер на вкус.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Сместа се разпределя в средата на пилешките пържоли и те се навиват на рула. Около всяко се увива лента бекон и се връзват с конец напречно и надлъжно.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Рулата се намазват с 1 с. л. от олио и се запечатват от всички страни до златисто в нагорещен тиган. Преместват се в тава и се пекат 10 минути в загрята на 190 °С фурна.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът, морковът и целината за соса се обелват и се слагат да се варят в 100 мл вода заедно с чесъна и останалата мащерка. Добавят се изпечените кости от пилето и виното и се поръсва със сол и черен пипер.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Сосът се оставя да се редуцира за около 10 минути и се прецежда. При непрекъснато бъркане се добавят доматеният концентрат и 20 г от маслото. Когато сосът се хомогенизира, се прибавят ситно нарязаният магданоз и куркумата.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Копривата се измива и дръжките се изрязват. Слага се във вряща подсолена вода за около минута, след което се облива със студена, за да се запази цветът й. Нарязва се на ситно.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът и чесънът за пюрето се наситняват и се задушават заедно с копривата и 50 мл вода за 2 минути в нагорещен тиган. Прибавят се останалото олио, индийското орехче, сол и черен пипер.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Разбърква се и се налива 50 мл вода. Бърка се непрекъснато, докато зеленчуците омекнат. Добавят се останалото масло и млякото и отново се разбърква. Сместа се пасира до получаването на гладко пюре.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Ястието се поднася, като в чиния се слага пилешко роле, до него се слага от копривеното пюре и отгоре се залива със соса.

Подобни рецепти