Ризото с печурки и пармезан


Време за приготвяне
30 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 400 г
    ориз (арборио или карнароли)
  • 400 г
    печурки
  • 150 г
    лук
  • 2 скилидки
    чесън
  • 100 мл
    бяло вино
  • 1.5 л
    зеленчуков бульон
  • 60 г
    краве масло
  • 100 мл
    маслиново масло
  • 120 г
    настърган пармезан
  • 1 стрък
    мащерка

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът се наситнява и се запържва в 30 мл маслиново масло за 5–10 минути. Добавят се нарязаните печурки и щом омекнат, се изваждат и посоляват.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    В същия съд в още 30 мл маслиново масло се запържва оризът, слага се наситненият чесън и когато омекне, се налива виното. Готви се до изпаряване на алкохола. При постоянно бъркане се сипва част от бульона. След около 10 минути се връщат гъбите, посолява се и варенето продължава, като се бърка и се налива бульон.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Когато оризът е готов, се поръсва с черен пипер, добавят се 60–80 г настърган пармезан, студеното масло – на тънки резенчета, и се разбърква с останалото маслиново масло, добавено на тънка струя.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Ризотото се поръсва с пресни листенца мащерка и останалия пармезан и се поднася с препечен хляб.

Подобни рецепти