1. home
  2. BILLA Рецепти
  3. Рибен пирог "Калакуко"

Рибен пирог "Калакуко"


Време за приготвяне
270 мин
Трудност

категория
  • Основни

Съставки

Съставки за
 
Порции

1.2 кг
сардини, аншоа или филе от сьомга
800 г
ръжено брашно
200 г
бяло брашно
40 г
краве масло
200 г
сушен бекон
2 ч. л.
сол

Приготвяне

1
Рибата се почиства. Измива се добре и се подсушава с кухненска хартия. Овкусява се със сол и черен пипер.
2
Двата вида брашно се смесват със солта и разтопеното масло, и се замесва тесто, като постепенно се прибавя 400 мл хладка вода.
3
Слага се върху набрашнен плот и се меси, докато стане гладко. Тестото се разточва на кръг с дебелина 1,5–2 см.
4
Рибата се слага в средата на тестото и се покрива с нарязания бекон (с дебелина 5 мм). Краищата на тестото се завиват около плънката и горната част се заглажда с мокри ръце, така че да не се напука по време на печенето. Оставя се да изсъхне 15 минути или се поръсва с малко ръжено брашно.
5
Пирогът се слага в тава, покрита с хартия за печене, и се пече в загрята на 200°С фурна 45 минути или докато се образува кора. Изважда се от фурната и се увива добре в алуминиево фолио, след което се връща във фурната и се пече още 3–3 часа и 30 минути на 125°С.
6
Изважда се от фурната, отстранява се фолиото и се увива във влажна кърпа. Оставя се около 30 минути да се охлади. Ястието може да се консумира топло или охладено.
7
Ако използвате филе от сьомга, пирогът ще стане по-бързо - времето за печене е около 40 минути. В този случай не е необходимо да завивате във фолио и да допичате.

Подобни рецепти