Рибен пирог "Калакуко"


Време за приготвяне
270 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1.2 кг
    сардини, аншоа или филе от сьомга
  • 800 г
    ръжено брашно
  • 200 г
    бяло брашно
  • 40 г
    краве масло
  • 200 г
    сушен бекон
  • 2 ч. л.
    сол

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Рибата се почиства. Измива се добре и се подсушава с кухненска хартия. Овкусява се със сол и черен пипер.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Двата вида брашно се смесват със солта и разтопеното масло, и се замесва тесто, като постепенно се прибавя 400 мл хладка вода.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Слага се върху набрашнен плот и се меси, докато стане гладко. Тестото се разточва на кръг с дебелина 1,5–2 см.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Рибата се слага в средата на тестото и се покрива с нарязания бекон (с дебелина 5 мм). Краищата на тестото се завиват около плънката и горната част се заглажда с мокри ръце, така че да не се напука по време на печенето. Оставя се да изсъхне 15 минути или се поръсва с малко ръжено брашно.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Пирогът се слага в тава, покрита с хартия за печене, и се пече в загрята на 200°С фурна 45 минути или докато се образува кора. Изважда се от фурната и се увива добре в алуминиево фолио, след което се връща във фурната и се пече още 3–3 часа и 30 минути на 125°С.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Изважда се от фурната, отстранява се фолиото и се увива във влажна кърпа. Оставя се около 30 минути да се охлади. Ястието може да се консумира топло или охладено.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Ако използвате филе от сьомга, пирогът ще стане по-бързо - времето за печене е около 40 минути. В този случай не е необходимо да завивате във фолио и да допичате.

Подобни рецепти