Рататуй


Време за приготвяне
105 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

2 бр.
тиквички
2 бр.
тиквички „Дзукини“
2 бр.
патладжани
1 кг
домати
200 мл
маслиново масло
1 глава
чесън
1 кг
червени чушки
200 г
лук
6 стръка
мащерка

Приготвяне

1
Двата вида тиквички, патладжаните и обелените домати се нарязват на тънки шайби (около 2 мм) с помощта на мандолина или ренде. Парчетата от зеленчуците, които не могат да се нарежат, се запазват.
2
В подходящ съд се задушават в 100 мл маслиново масло нарязаните лук, чесън, чушки и остатъците от тиквичките, патладжаните и доматите.
3
Овкусяват се със сол и се готвят на умерен огън под капак около 30 минути. След това се пасират до фина смес. Оставят се настрана.
4
Форма за печене се намазва със соса от чушки и върху него се редуват шайбите зеленчуци.
5
Полива се обилно с останалото маслиново масло, прибавят се стръкчетата мащерка, посолява се и се покрива с хартия за печене.
6
Пече сe в загрята на 160 градуса фурна за 45 минути. С помощта на метален ринг се оформят порции. Сервира се с чушковия сос, листа босилек, черен пипер и капки маслиново масло.

Подобни рецепти