1. home
  2. BILLA Рецепти
  3. Пуешко роле с горски гъби и хрупкава целина

Пуешко роле с горски гъби и хрупкава целина


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 бр.
пуйка
1 глава
лук
5 скилидки
чесън
75 г
магданоз
2 бр.
дафинов лист
750 г
микс от гъби (манатарки, кладница, печурки)
50 г
нарязани сушени червени боровинки
1 с. л.
маслиново масло
0.5 бр.
лимон
300 мл
пилешки бульон
0.5 глава
червен лук
2 бр.
моркови
50 г
краве масло
1 л
червено вино
50 мл
коняк
1 бр.
пръчка канела
2 бр.
звезден анасон
2 г
смлян кардамон
6 бр.
карамфил
1 бр.
шушулка ванилия
2 бр.
портокали
50 г
мед
1 с. л.
нишесте
1 с. л.
вода
1 глава
целина
3 с. л.
брашно
200 г
панко галета

Приготвяне

1
Пуйката се обезкостява, като се внимава кожата да остане цяла.
2
Наситненият лук се задушава в маслиново масло. Посолява се. Към него се добавят нарязаните скилидки чесън, дръжките магданоз и дафиновите листа. Сипват се нарязаните на филийки гъби, боровинките, маслото, наситнените листа магданоз, настърганата лимонова кора. Плънката се готви, докато гъбите омекнат. Дафиновите листа се отстраняват.
3
Обезкостената пуйка се посолява от вътрешната страна, върху нея се разпределя плънката. Месото се навива на стегнато руло и се завързва с конец.
4
Рулото се прехвърля в подходяща тавичка, в нея се сипва пилешкият бульон, пуска се главата червен лук (нарязана на четвъртини) и морковите, нарязани на едри парчета. Прибавя се маслото, посолява се и съдът се слага във фурна, загрята на 160 градуса. Пече се около 1 час.
5
Сосът се приготвя, като в подходящ съд се сипват виното и конякът, пуска се 1 пръчка канела, звездният анасон, кардамонът, карамфилът, разполовената шушулка ванилия, настърганата портокалова кора и изтисканият сок.
6
Добавя се медът и виното се вари, докато се редуцира наполовина.
7
Нишестето се разтваря във водата и се излива в редуцираното вино, за да може сосът да се сгъсти.
8
Целината се почиства, нарязва се на филии с дебелина 1 пръст, а след това на триъгълници. Задушава се в малко вода под капак, докато леко омекне.
9
Брашното се смесва с вода, за да се получи гъста, еднородна смес. Задушената целина се потапя в нея, след това се овалва в галетата и се пържи на маслена баня.
10
Изважда се и се посолява.
11
Рулото се нарязва на парчета. В подходяща чиния се сипва от соса, отгоре се слагат парчета руло и триъгълничета панирана целина и се украсява с мащерка.