Пуешки гърди с крокети от батат и смокинов сос


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1.3 кг
пуешки гърди
2.2 л
вода
200 г
морска сол
5 бр.
звезден анасон
1 бр.
портокал
4 скилидки
чесън
1 стрък
праз
1 бр.
морков
1 връзка
магданоз
1 глава
червен лук
2 ч. л.
чили пипер
500 г
батати
2 с. л.
маслиново масло
1 ч. л.
кориандър
1 ч. л.
карамфил
50 г
орехи
200 г
панко галета
100 г
брашно
320 г
сладко от цели смокини
20 мл
оцет
100 г
краве масло
1 бр.
лимон
20 мл
портокалов ликьор

Приготвяне

1
В купа с 2 л вода се разтваря солта, добавят се звезден анасон и портокаловите кори. Гърдите се мариноват за 6 часа.
2
В тава за печене се слагат маринованите гърди с малко от анасона и портокаловите кори, добавя се чесънът, нарязаните на едро праз, морков лук и дръжките на магданоза. Залива се с половината от сиропа на сладкото. Овкусява се със сместа от 1 ч. л. чили и сол. Добавя се малко вода и се запича в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 1 и 10 мин.
3
Бататът се нарязва на едро, овкусява се със сол, 1 ч. л. чили и маслиновото масло и се запича на 180 градуса до готовност. След това се обелва и в подходящ съд се намачква с вилица. Овкусява се със счуканите кориандър, карамфил, сол, накълцаните орехи и малко маслиново масло. Разбърква се добре. Оформят се крокети и се панират в сместта от вода и брашно и след това в панко галетата. Пържат се в добре загрято олио до златисто.
4
Приготвя се сосът, като в касерола се сипват останалият сироп от сладкото и оцетът. Редуцира се на половина. След това се добавят сокът от лимона и портокала, ликьорът и се редуцира отново до половина. Когато е готово, се добавят нарязаните смокини. Дърпа се от огъня и се монтира с маслото. Овкусява се със сол.
5
Гърдите се нарязват на порции. Сервират се с крокетите и се поливат със соса.

Подобни рецепти