Пуешки гърди с крокети от батат и смокинов сос


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1.3 кг
    пуешки гърди
  • 2.2 л
    вода
  • 200 г
    морска сол
  • 5 бр.
    звезден анасон
  • 1 бр.
    портокал
  • 4 скилидки
    чесън
  • 1 стрък
    праз
  • 1 бр.
    морков
  • 1 връзка
    магданоз
  • 1 глава
    червен лук
  • 2 ч. л.
    чили пипер
  • 500 г
    батати
  • 2 с. л.
    маслиново масло
  • 1 ч. л.
    кориандър
  • 1 ч. л.
    карамфил
  • 50 г
    орехи
  • 200 г
    панко галета
  • 100 г
    брашно
  • 320 г
    сладко от цели смокини
  • 20 мл
    оцет
  • 100 г
    краве масло
  • 1 бр.
    лимон
  • 20 мл
    портокалов ликьор

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    В купа с 2 л вода се разтваря солта, добавят се звезден анасон и портокаловите кори. Гърдите се мариноват за 6 часа.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    В тава за печене се слагат маринованите гърди с малко от анасона и портокаловите кори, добавя се чесънът, нарязаните на едро праз, морков лук и дръжките на магданоза. Залива се с половината от сиропа на сладкото. Овкусява се със сместа от 1 ч. л. чили и сол. Добавя се малко вода и се запича в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 1 и 10 мин.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Бататът се нарязва на едро, овкусява се със сол, 1 ч. л. чили и маслиновото масло и се запича на 180 градуса до готовност. След това се обелва и в подходящ съд се намачква с вилица. Овкусява се със счуканите кориандър, карамфил, сол, накълцаните орехи и малко маслиново масло. Разбърква се добре. Оформят се крокети и се панират в сместта от вода и брашно и след това в панко галетата. Пържат се в добре загрято олио до златисто.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Приготвя се сосът, като в касерола се сипват останалият сироп от сладкото и оцетът. Редуцира се на половина. След това се добавят сокът от лимона и портокала, ликьорът и се редуцира отново до половина. Когато е готово, се добавят нарязаните смокини. Дърпа се от огъня и се монтира с маслото. Овкусява се със сол.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Гърдите се нарязват на порции. Сервират се с крокетите и се поливат със соса.

Подобни рецепти