Пилешки крилца с гръцки сос


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
пилешки крилца
3 с. л.
мед
2 с. л.
сок от лайм
0.5 ч. л.
чесън на прах
0.5 ч. л.
червен пипер
1 ч. л.
смлян кимион
0.5 ч. л.
къри на прах
0.5 ч. л.
куркума
250 г
гъсто кисело мляко
2 с. л.
наситнен кориандър

Приготвяне

1
Медът (1 с. л. се отделя за соса), сокът от лайм и 2–3 с. л. вода се готвят на слаб огън, докато медът се разтопи и леко се затопли – около 2 минути. Съдът се дърпа от огъня и към соса се прибавят чесънът на прах, червеният пипер, кимионът, кърито и куркумата. Всичко се разбърква добре.
2
Почистените и предварително овкусени със сол и черен пипер крилца се слагат в плик за фризер и се поливат със соса. Пликът се затваря и се разклаща добре, така че сосът да се разпредели равномерно по крилцата. Пликът се слага в хладилника поне за 2–3 часа (най-добре за една нощ), за да поема месото добре ароматите.
3
Крилцата се изваждат от плика и се подреждат в тава, покрита с пергаментова хартия. Пекат се в загрята на 180°С фурна около 30 минути.
4
По желание, по време на печенето, крилцата могат да се напръскат с малко бяло вино или бира. Поднасят се топли с кисело мляко, смесено с отделения мед и нарязан пресен кориандър.

Подобни рецепти