Пилешки крилца с гръцки сос


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 кг
    пилешки крилца
  • 3 с. л.
    мед
  • 2 с. л.
    сок от лайм
  • 0.5 ч. л.
    чесън на прах
  • 0.5 ч. л.
    червен пипер
  • 1 ч. л.
    смлян кимион
  • 0.5 ч. л.
    къри на прах
  • 0.5 ч. л.
    куркума
  • 250 г
    гъсто кисело мляко
  • 2 с. л.
    наситнен кориандър

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Медът (1 с. л. се отделя за соса), сокът от лайм и 2–3 с. л. вода се готвят на слаб огън, докато медът се разтопи и леко се затопли – около 2 минути. Съдът се дърпа от огъня и към соса се прибавят чесънът на прах, червеният пипер, кимионът, кърито и куркумата. Всичко се разбърква добре.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Почистените и предварително овкусени със сол и черен пипер крилца се слагат в плик за фризер и се поливат със соса. Пликът се затваря и се разклаща добре, така че сосът да се разпредели равномерно по крилцата. Пликът се слага в хладилника поне за 2–3 часа (най-добре за една нощ), за да поема месото добре ароматите.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Крилцата се изваждат от плика и се подреждат в тава, покрита с пергаментова хартия. Пекат се в загрята на 180°С фурна около 30 минути.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    По желание, по време на печенето, крилцата могат да се напръскат с малко бяло вино или бира. Поднасят се топли с кисело мляко, смесено с отделения мед и нарязан пресен кориандър.

Подобни рецепти